Ο κορωνοϊός «τσακίζει» τους άνδρες: Επτά στους δέκα διασωληνωμένους στα ελληνικά νοσοκομεία είναι άνδρες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ο κορωνοϊός «τσακίζει» τους άνδρες: Επτά στους δέκα διασωληνωμένους στα ελληνικά νοσοκομεία είναι άνδρες


Βαριά είναι η επίπτωση της Covid-19 στο ανδρικό φύλο, ειδικά όσον αφορά στην ανάγκη διασωλήνωσης, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Επτά στους δέκα ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν μέχρι και χθες διασωληνωμένοι στα ελληνικά νοσοκομεία είναι άνδρες.

Ειδικότερα, από τους 38 διασωληνωμένους, οι 28 είναι άνδρες και οι δέκα γυναίκες. Αντίστοιχα, υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται και στους άνδρες ασθενείς που χάνουν τη μάχη για τη ζωή σε σχέση με τις γυναίκες που δεν τα καταφέρνουν. Από το σύνολο των θανάτων ασθενών με κορωνοϊό στη χώρα μας, περίπου το 36% είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες.

Η Covid-19 προτιμά το ανδρικό φύλο ήδη από την αρχή της πανδημίας. Ενδεικτικά στην Ελλάδα στα μέσα Απριλίου όταν νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 72 νοσούντες στα νοσοκομεία αναφοράς, σχεδόν το 80% εξ αυτών ήταν άνδρες. Η μεγαλύτερη … ανθεκτικότητα των γυναικών βρίσκεται μήνες στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Μετά από στατιστική ανάλυση μεγάλου αριθμού περιστατικών παγκοσμίως, διαπιστώθηκε τόσο σε χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελβετία) όσο και σε μη Ευρωπαϊκές χώρες (Κίνα, Καναδά, Β. Κορέα), ότι όχι μόνο οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 είναι συχνότεροι (κατά 1,5 φορά) στους άνδρες, αλλά οι άνδρες-ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση ήταν 3-4 φορές περισσότεροι από τις γυναίκες- ασθενείς, και οι άνδρες-ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν ήταν επίσης κατά 50% περισσότεροι από τις γυναίκες.

Στα δεδομένα αυτά βασίστηκε η πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Nature της ομάδας του Takahashi και συνεργατών από το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ. Στη μελέτη συμμετείχαν 98 ασθενείς, 47 άνδρες και 51 γυναίκες, με επιβεβαιωμένη (με μοριακό έλεγχο) λοίμωξη από τον SARS-CoV-2, που είχαν εκδηλώσει μέσης βαρύτητας νόσο και δεν είχαν λάβει θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, κύρια σημεία της οποίας συνόψισαν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), δείχνουν ότι η ανταπόκριση των γυναικών ασθενών με Covid-19 είναι πολύ διαφορετική από αυτή των ανδρών. Στις γυναίκες, ακόμα και προχωρημένης ηλικίας, τα χαμηλά επίπεδα παραγόμενων κυτταροκινών που σχετίζονται με τη φλεγμονή επιδρούν στα μονοκύτταρά τους σταματώντας τη μετάβασή τους προς ενδιάμεσα μονοκύτταρα, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργικότητα και ο αριθμός των Τ λεμφοκυττάρων. Στους άνδρες αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα κυτταροκινών που σχετίζονται με τη φλεγμονή επιδρούν στα μονοκύτταρά τους μετατρέποντάς τα σε «μη κλασικά» (άρα και μη λειτουργικά), και συγχρόνως επιδρούν στα Τ λεμφοκύτταρά τους οδηγώντας σε μείωση του αριθμού τους. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειωμένη δυνατότητα περιορισμού της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό, εντονότερη φλεγμονή και τελικά, δυσμενέστερη έκβαση της Covid-19 στους άνδρες-ασθενείς.

Η διαφορετική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ των δύο φύλων είναι γνωστή και σε άλλες λοιμώξεις. Για παράδειγμα, η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Α και η φυματίωση είναι συχνότερες στους άνδρες, ενώ άνδρες μολυσμένοι από τον ιό της ηπατίτιδας C ή από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) έχουν σταθερά υψηλότερα ιικά φορτία. Αντίθετα, το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών απαντά ισχυρότερα στα εμβόλια και αδρανοποιεί πιο ικανοποιητικά πολλούς λοιμογόνους παράγοντες.


 

Από το Blogger.