Μετά τα γαλλικά Rafale και αραβικά όπλα για την Ελλάδα; To Forbes σκιαγραφεί τα οφέλη της συμφωνίας με τα ΗΑΕ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Μετά τα γαλλικά Rafale και αραβικά όπλα για την Ελλάδα; To Forbes σκιαγραφεί τα οφέλη της συμφωνίας με τα ΗΑΕ


Η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούσε να λειτουργήσει επ’ ωφελεία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνεται σε ανάλυση του Forbes που φιλοξενείται στον διαδικτυακό του τόπο. Τα οφέλη που προκύπτουν από την συμφωνία αυτή για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία περιγράφει άρθρο του αναλυτή θεμάτων Άμυνας και Αεροδιαστήματος, Paul Iddon, στην ιστοσελίδα του Forbes, με τίτλο «Greece-UAE Defence Pact Could Benefit The Hellenic Air Force» («Η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ θα μπορούσε να ωφελήσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία».

Η πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενικευμένη αγορά αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τα ΗΑΕ διαθέτουν εξοπλιστικά συστήματα, που η Ελλάδα ίσως ενδιαφερόταν να αποκτήσει, ιδιαίτερα για την Πολεμική της Αεροπορία, αναφέρει ο αναλυτής. Η Αμυντική Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, σε μια συγκυρία αυξανομένων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ήδη, το Αμπου Νταμπι είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς την Ελλάδα στέλνοντας 4 F-16 στην Κρήτη τον Αύγουστο 2020. Η σύνθεση της Πολεμικής Αεροπορίας των δύο χωρών είναι παρεμφερής, καθώς και οι δύο χρησιμοποιούν F-16 και σε μικρότερο αριθμό Mirage 2000. Ωστόσο, τα ΗΑΕ διαθέτουν 78 F-16E/F Block 61s που είναι από τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως και γνωστά ως «Desert Falcon», καθώς και Mirage 2000-9s, ενώ η Ελλάδα διαθέτει Mirage 2000-5s.

Και οι δύο χώρες προχωρούν σε αναβάθμιση του στόλου τους και σε αγορές καινούργιων αεροσκαφών. Πρόσφατα η Ελλάδα παρήγγειλε 18 γαλλικά Rafale 4.5 γενιάς και προσβλέπει στην απόκτηση αντίστοιχου αριθμού F-35 Lightning II 5ης γενιάς από τις ΗΠΑ που θα αλλάξουν σημαντικά την ισορροπία στον αέρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα ΗΑΕ έχουν παραγγείλει 50 F-35. Η αγορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού αεροσκαφών τεχνολογίας stealth καθιστά την Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ την ισχυρότερη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και πέραν αυτής. Αν και όταν υλοποιήσει την αγορά αυτή, το Abu Dhabi θα μπορούσε να πωλήσει έναν αριθμό F-16 and Mirage 2000 στην Ελλάδα. Τα εξελιγμένα F-16 “Desert Falcons” θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σαν μια προσωρινή λύση για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το διάστημα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 από την Lockheed Martin.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα BlueMelange, ίσως τα ΗΑΕ έπειτα από την απόκτηση των F-35 προσφέρουν στην Ελλάδα και Mirage 2000-9s καθώς και άλλο εξελιγμένο εξοπλισμό που ίσως ενδιαφέρει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τον οπλισμό των αεροσκαφών της.

Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι η αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία των ΗΑΕ παράγει αρκετά εξελιγμένα οπλικά συστήματα του είδους που η HAF μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει.

«Η Ελλάδα μπορεί να υπογράψει νέα συμβόλαια για τον εξοπλισμό των F-16C / D Block 50s και F-16V Block 72s, και ειδικά Mirage 2000-5 MK2s, με οπλικά συστήματα ΗΑΕ πριν από την άφιξη των F-35 και των Rafale», σημείωσαν.

Ο Al Tariq, θυγατρική του Ομίλου EDGE που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΑΕ, κατασκευάζει σετ βόμβας ακριβείας για βόμβες Mark 81 και 82 γενικής χρήσης χωρίς καθοδήγηση. Αυτά τα κιτ βασίζονται στο κιτ βόμβας Denel Dynamics Umbani της Νότιας Αφρικής.

«Το Al Tariq-S έχει απόσταση 25 μιλίων, ενώ το Al Tariq-LR έχει απόσταση 75 μιλίων χάρη στα μεγάλα πτυσσόμενα φτερά του», ανέφεραν οι αναλυτές.

Τα κιτ διαθέτουν συστήματα καθοδήγησης καθολικής θέσης και αδρανειακής πλοήγησης (GPS-INS), επιτρέποντάς τους να λειτουργούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες είτε μέρα είτε νύχτα. Η ακρίβειά τους μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με προαιρετικά συστήματα υπέρερυθρης απεικόνισης ή ημι-ενεργά συστήματα αναζήτησης λέιζερ.

Η Al Tariq, θυγατρική του κρατικού ομίλου EDGE Group των ΗΑΕ, κατασκευάζει φορείς βομβών ακριβείας, ενώ μία άλλη θυγατρική του ομίλου, η Halcon, κατασκευάζει συστήματα καθοδήγησης βομβών Thunder guidance καθώς και μικρού μεγέθους πυρομαχικών για χρήση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

ΠΗΓΗ: newpost.gr

 

Από το Blogger.