Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Γνήσια τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν με απαντήσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Ρωσία» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Γνήσια τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν με απαντήσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Ρωσία»

Steit Ntipartment: «Gnisia ta engrafa pou

Η γνησιότητα των εγγράφων με απαντήσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη (02/02) από την ισπανική εφημερίδα, επιβεβαιώθηκε εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε την Τετάρτη (02/02) τη γνησιότητα των απαντήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας, που δημοσιεύτηκαν στην ισπανική εφημερίδα «El País».
Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, ο Νεντ Πράις ανέφερε: «Δεν είδα κάτι σε αυτά τα έγγραφα που θα έδινε λόγους να πιστεύουμε ότι δεν είναι γνήσια».
 

 

 

Επισημαίνεται ότι, την Τετάρτη (02/02), η ισπανική εφημερίδα «El País» ανέφερε ότι έλαβε απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφάλειας. Ο φάκελος δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας με τα αρχικά στοιχεία «Κίεβο και Μαδρίτη».
Το υλικό που δημοσιοποιήθηκε, αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει τα συγκεκριμένα θέματα με τη Μόσχα.
Αυτά τα ζητήματα είναι τα εξής:
Ένας μηχανισμός για τη μη ανάπτυξη πυραύλων κρουζ Tomahawk στη Ρουμανία και την Πολωνία.
Αμοιβαίες υποχρεώσεις για περιορισμό της ανάπτυξης επιθετικών πυραυλικών συστημάτων και δυνάμεων στην Ουκρανία.
Μια εναλλακτική συμφωνία START-3 που επηρεάζει επίσης νέους τύπους πυρηνικών όπλων, καθώς και τον έλεγχο πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς.
Πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη συμβάντων στη θάλασσα και στον αέρα.
Η Δύση τόνισε, επίσης, ότι απέχει από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη.
 

Το ουκρανικό ζήτημα και οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση

Κατά τους τελευταίους μήνες, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι τεταμένες και η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία έχει επιδεινωθεί. Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Μόσχα ότι προετοιμάζει «εισβολή», δηλώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα συσσωρεύονται στα σύνορα με το γειτονικό κράτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ενισχύει την παρουσία της στην ανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα, στις 24 Ιανουαρίου έγινε γνωστή η μεταφορά μιας φρεγάτας από τη Δανία και τη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και τεσσάρων μαχητικών, στη Λιθουανία, πέραν των ισπανικών πλοίων και ολλανδικών μαχητικών στη Βουλγαρία, αλλά και της πιθανής αποστολής γαλλικών μονάδων στη Ρουμανία.
Η Μόσχα απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι μετακινεί στρατεύματα εντός των εδαφών τους. Η ρωσική πλευρά υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Ουκρανία δεν συμμορφώνεται με τις Συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προβλέπουν κατάπαυση του πυρός και απόσυρση βαρέων όπλων από τη γραμμή επαφής.
Το Κίεβο έχει συγκεντρώσει τον μισό προσωπικό του στρατού στα σύνορα με τους αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και πυροβολεί τακτικά κατά των πολιτοφυλακών, χρησιμοποιώντας ακόμα και απαγορευμένο εξοπλισμό.
 
Πάντως, τόσο το Κρεμλίνο όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι στόχος των ιστοριών περί «επιθετικότητας» είναι η δημιουργία μιας ξένης ομάδας κοντά στα ρωσικά σύνορα. Επιπλέον, εξήγησαν ότι ο κύριος λόγος για την κλιμάκωση στην Ουκρανία είναι οι ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στέλνουν στρατιωτικούς εκπαιδευτές, όπλα και εξοπλισμό εκεί, αυξάνοντας τον αριθμό των ασκήσεων και ωθώντας έτσι το Κίεβο σε στρατιωτικές περιπέτειες.
Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του 2021, η Ρωσία δημοσίευσε προσχέδια συνθήκης με τις ΗΠΑ και συμφωνίας με το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δηλώσει πως η Ρωσία δεν έχει παρατηρήσει την «επαρκή εξέταση των τριών βασικών απαιτήσεών μας». Αυτές είναι η αποτροπή επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, η άρνηση της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα και η επιστροφή της στρατιωτικής υποδομής της Συμμαχίας στην Ευρώπη στην κατάσταση του 1997.
Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι τώρα το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Ρουμανία, αν και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, οι δυτικοί εταίροι της Μόσχας υποσχέθηκαν να μην επεκτείνουν την παρουσία τους σε αυτό το τμήμα της ηπείρου.
Από το Blogger.