Goldman Sachs στο BN: Η ύφεση στην Ευρώπη θα πλήξει και την Ελλάδα, υψηλός ο πληθωρισμός για καιρό, πιο υγιείς οι τράπεζες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Goldman Sachs στο BN: Η ύφεση στην Ευρώπη θα πλήξει και την Ελλάδα, υψηλός ο πληθωρισμός για καιρό, πιο υγιείς οι τράπεζες

 

Goldman Sachs sto BN: I yfesi stin Evropi tha plixei kai tin Ellada, ypsilos

Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα προκαλέσουν ύφεση στην Ευρώπη και μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα, παρά τις άμυνες που διαθέτει, αναφέρει η Maria Vassalou, co-CIO of multi-asset solutions της Goldman Sachs Asset Management, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο bankingnews και στον δημοσιογράφο Νίκο Μπαρτζελιώτη.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για καιρό… 
H Maria Vassalou είναι εκ των κορυφαίων στελεχών της Goldman Sachs στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. 

Η συνέντευξη της co-CIO of multi-asset solutions της Goldman Sachs Asset Management στο Βankingnews: 

Ερώτηση:
Η Ρωσία προμηθεύει μόνο φυσικό αέριο την Ευρώπη, ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα νοικοκυριά, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τεράστιες αβεβαιότητες.
Όλα αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια ύφεση το επόμενο εξάμηνο είναι όλο και πιο πιθανή.
Πιστεύετε ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι ζοφερές; Τι πιστεύετε για την Ελλάδα; 

Απάντηση Goldman Sachs: 
Μια συρροή γεγονότων επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Φυσικά, οι κλυδωνισμοί στην καμπύλη προσφοράς σε σχέση με το «μέτωπο» της Ενέργειας ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως, αλλά κυρίως στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, η άρση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης εκ μέρους των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών και κυρίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να μειώσει την καταναλωτική ζήτηση, σε μια περίοδο που οι τιμές παραγωγού αυξάνονται ενώ παράλληλα η οικονομική μεγέθυνση δείχνει σαφή σημάδια επιβράδυνσης.
Η χαμηλότερη καταναλωτική ζήτηση είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τα εταιρικά κέρδη στο μέλλον και, συνεπώς, τις αποτιμήσεις.

Προκλητικό το τοπίο στην Ευρώπη 

Το τοπίο είναι γεμάτο από προκλήσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εξαιτίας της ισχυρής εξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, σε μια χρονική στιγμή που οι τιμές ενισχύονται, η προσφορά περιορίζεται και το ευρώ υποτιμάται έναντι του δολαρίου, λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων στις ΗΠΑ, αλλά και εξαιτίας των μεγαλύτερων προκλήσεων που αφορούν τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Σημειώστε ότι το πετρέλαιο εκφράζεται σε δολάρια ΗΠΑ, επομένως ένα ισχυρότερο δολάριο αυξάνει περαιτέρω το κόστος της ενέργειας σε τοπικά νομίσματα. 

Η Ιταλία θα αντιμετωπίσει προκλήσεις 

Η Ιταλία μπορεί να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις στο μέλλον λόγω των αναγκών χρέους και αναχρηματοδότησης και η ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε προσεκτική πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού, της υποστήριξης του ευρώ και της αποφυγής του κατακερματισμού εντός της Ευρωζώνης. 

Η Ελλάδα δεν θα μείνει άτρωτη… 

Η Ελλάδα δεν θα μείνει άτρωτη στις αναπτυξιακές προκλήσεις στην Ευρώπη, αλλά η μειωμένη εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τα δυνατά της σημεία στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προστασία στην ανάπτυξή της – τουλάχιστον αρχικά.
Η έκταση των οικονομικών προκλήσεων στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς και από τυχόν γεωπολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την περιοχή. 

Ερώτηση:
Πέρα από την υποστήριξη της ΕΚΤ και της ΕΕ, ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την οικονομία της Ελλάδας και τις ελληνικές τράπεζες, κατά την άποψή σας; Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις;

Απάντηση Goldman Sachs: 
Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - γεγονός το οποίο καθιστά την οικονομία της χώρας πιο ανθεκτική.
Επιπλέον, τα επίπεδα χρέους και οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της χώρας είναι προς το παρόν ελεγχόμενα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα σε επίπεδο πολιτικής.
Ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον θα ενθάρρυνε την καινοτομία και τη γρήγορη αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων (παρόμοια με το Κεφάλαιο 11 στις ΗΠΑ), επιτρέποντας σε προβληματικές εταιρείες να αναδιαρθρωθούν αποτελεσματικά και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Επίσης, η κινητικότητα κεφαλαίου και εργασίας και η μειωμένη γραφειοκρατία θα ενίσχυαν την ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμού για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Ερώτηση:
Στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, τα τελευταία δύο χρόνια, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε διψήφια επίπεδα.
Πιστεύετε ότι θα αποδειχθεί πιο επίμονος από όσο εκτιμούσαμε;  

Απάντηση Goldman Sachs:
Θα είναι. 
Ναι, θα αποδειχθεί επίμονος.
Η πράσινη μετάβαση, η αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμών, όπως επίσης και μερική αποπαγκοσμιοποίηση είναι όλες πληθωριστικές δυνάμεις, που θα διατηρήσουν τις τιμές από βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα σε υψηλά επίπεδα.
Αυτοί είναι διαρθρωτικοί παράγοντες που δεν επηρεάζονται από τις κεντρικές τράπεζες και τη νομισματική πολιτική.
Από την άλλη μεριά, η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση συνεχίζουν να είναι αποπληθωριστικές, αν και το καθαρό αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων είναι πιθανό να φέρει υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.
Με άλλα λόγια, το ποσοστό πληθωρισμού ισορροπίας μεσοπρόθεσμα μπορεί κάλλιστα να είναι κάπως υψηλότερο από 2%, δηλαδή από το επίπεδο που έχουν ως στόχο η Fed, η ΕΚΤ και πολλές άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Εν προκειμένω, ο κίνδυνος που συντρέχει είναι ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στοχεύουν σε επίπεδο πληθωρισμού 2% και στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό θα βυθίσουν τις οικονομίες τους σε μια βαθύτερη οικονομική επιβράδυνση/ύφεση από ό,τι είναι απαραίτητο για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Ερώτηση: 
Το ευρώ έχει «χάσει» την ισοτιμία με το δολάριο, βυθιζόμενο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία;
Σηματοδοτεί αυτό το γεγονός ευκαιρίες για τους επενδυτές στη ζώνη του ευρώ;  

Απάντηση Goldman Sachs: 
Είναι καλό για τις εξαγωγές, αλλά αυξάνει την αξία των πρώτων υλών και των προϊόντων ενέργειας.
Οι οικονομίες που θα τα πάνε καλύτερα σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα είναι καλά διαφοροποιημένες οικονομίες που επενδύουν σε κέρδη παραγωγικότητας, τεχνολογία, καινοτομίες, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και επωφελούνται από τα πολύτιμα εμπορεύματα που διαθέτουν. 

Ερώτηση: 
Ποια είναι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική αυτήν τη στιγμή στις αγορές;
Τι προτείνετε;
Σας ελκύουν οι ενεργειακές μετοχές;

Απάντηση Goldman Sachs: 
Το τρέχον περιβάλλον είναι πιθανό να προκαλέσει πολλές μετατοπίσεις σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και ιδιαίτερα σε μετοχές και ομόλογα.
Η ενεργή διαχείριση σε αυτούς τους τομείς μπορεί να παράγει άλφα αποδόσεις και να προστατεύσει από τα αρνητικά σημεία, εστιάζοντας σε εταιρείες που είναι καλοί φορείς εκμετάλλευσης και έχουν υγιείς ισολογισμούς.
Θα υπάρξουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες στον ενεργειακό χώρο και στα εμπορεύματα γενικότερα, καθώς βρισκόμαστε σε έναν υπερκύκλο εμπορευμάτων που είναι πιθανό να διαρκέσει τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Από την άποψη της κατανομής περιουσιακών στοιχείων, η καλή διαχείριση κινδύνου, η διαφοροποίηση και η προστασία από αρνητικούς καταλύτες είναι βασικά πράγματα.
Αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία η διατήρηση του κεφαλαίου είναι σημαντική, ώστε να μπορεί κανείς να επωφεληθεί από επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες μπορεί να παρουσιαστούν στο μέλλον.
Τέλος, η ολιστική σκέψη όσον αφορά τις ιδιωτικές και τις δημόσιες επενδύσεις σε επίπεδο χαρτοφυλακίου θα γίνεται όλο και πιο σημαντική.
210817095913_maria-vassalou.jpg
www.bankingnews.gr
Από το Blogger.