Αποκαλύψεις στην Ελλάδα: Από Κύπρο ήρθε το Predator - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Αποκαλύψεις στην Ελλάδα: Από Κύπρο ήρθε το Predator

 

Apokalypseis stin Ellada: Apo Kypro irthe to Predator

Το σκάνδαλο που απασχολεί στην Ελλάδα έχει ρίζες στην Κύπρο

  Φάνης Μακρίδης   

Την ίδια στιγμή που η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε διασύνδεση του νησιού μας με την υπόθεση υποκλοπών στην Ελλάδα, στην Αθήνα εκφράζονται εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις.

H ιστοσελίδα Inside Story που έδωσε διαστάσεις στο σκάνδαλο υποκλοπών και συγκεκριμένα οι γνωστοί Ελλαδίτες δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, με χθεσινό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Predator: Ο ‘κατάσκοπος’ που ήρθε από την Κύπρο», δεν αφήνουν αμφιβολίες γι΄ αυτό που γράφει εδώ και μέρες ο «Φιλελεύθερος» στη βάση ντοκουμέντων.

Με στοιχεία, πληροφορίες και μαρτυρίες κάνουν αναδρομή στο θέμα των παρακολουθήσεων στην Κύπρο και εστιάζουν στο μπάσιμο που έκαναν στο παζάρι επιχειρηματίες όπως οι Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι. Καταλήγουν ότι το σκάνδαλο που απασχολεί στην Ελλάδα έχει ρίζες στην Κύπρο.

Αναφέρονται και σε σημεία από την έρευνα που παρουσίασε την Κυριακή 14/08/2022 ο «Φ» με τίτλο: «ΦΑΚΕΛΟΣ: Η Πολιτεία υπέθαλπε Άβνι και Ντίλιαν». Εστιάζουν, συγκεκριμένα, στη μεταχείριση της οποίας έτυχαν οι δύο επιχειρηματίες από την Πολιτεία και στις στενές σχέσεις του Άβνι με την κυπριακή Αστυνομία και όχι μόνο.

Κάνουν, ακόμη, αναφορά στη συνάντηση μεταξύ του Άβνι και του πρόεδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο τελευταίος, σε τοποθετήσεις του στο Inside Story είπε πως δεν έχει στενές σχέσεις με τον κ. Άβνι. Σημειώνουν μεταξύ άλλων: «O Νεοφύτου, σήμερα πρόεδρος του κόμματος, έκανε διακοπές στην Ελλάδα, όταν τον βρήκαμε τηλεφωνικά το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Θυμόταν πως ο Σαχάκ είχε εγκαταστήσει τις κάμερες στο κτήριο του Δημοκρατικού Συναγερμού και μας επανέλαβε ότι τον είχε συναντήσει ‘επειδή ήταν πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας’ – κάτι που έχει διαψευσθεί από άλλες πηγές και από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του: ο Σαχάκ είναι πρόεδρος μιας εβραϊκής αίρεσης που έχει έδρα την Κύπρο, καθώς το Ισραήλ δεν την αναγνωρίζει. Τον ρωτήσαμε αν μιλούσε ελληνικά. Απάντησε ότι ‘μιλούσε αγγλικά’ και ότι η συνάντηση έγινε πριν από πολλά χρόνια, ίσως το 2016. Ο κ. Νεοφύτου φυσικά δεν γνώριζε, όπως μας είπε, για τις δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν, που του είναι ‘εντελώς άγνωστος’».

Αίσθηση προκαλούν τα όσα δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου στις τοποθετήσεις του σε Τέλλογλου και Τριανταφύλλου. Ο Κύπριος πολιτικός είπε ότι οι ισραηλινές εταιρείες ξεκίνησαν την ευρωπαϊκή τους «σταδιοδρομία» από την Κύπρο, γιατί δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε για τους κατασκευαστές ούτε για τη χρήση των λογισμικών. «Γι’ αυτό έρχονται, επειδή δεν τους ελέγχει κανείς».

Ο κ. Ευσταθίου μίλησε και για αξιόπιστες πληροφορίες του ότι τουλάχιστον δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου «απευθύνθηκαν σε ισραηλίτικες εταιρείες για να ακούνε τους δικούς τους». Μίλησε, ακόμη, και για το διαβόητο «βαλιτσάκι»: «Είναι η μέθοδος του χαρτοφύλακα με εμβέλεια μερικά χιλιόμετρα και δυνατότητα να ενεργοποιείται με λέξεις-κλειδιά. Υπήρχε και το βαν με μεγαλύτερη εμβέλεια από τον χαρτοφύλακα».

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης μιλώντας στο inside story ανέφερε πως το 2018 είχε βάσιμες υποψίες και ενδείξεις ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχα φωνάξει κάποιους συνεργάτες μου σε μια σύσκεψη, γεγονός που διέρρευσε χωρίς να υπάρχει φυσική παρακολούθηση. Με αφορμή την υπόθεση στην Ελλάδα πρέπει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να εξηγήσει ποιους παρακολουθούσανε και σε ποιον πουλήθηκε το λογισμικό από τους Ισραηλινούς».

Η δημοσιογραφική έρευνα του Inside Story κάνει αναφορά και στον ρόλο του Κύπριου δικηγόρου Άντρου Πελεκάνου. Ο γνωστός ποινικολόγος, ο οποίος ως γνωστόν εκπροσώπησε νομικά τους Άβνι και Ντίλιαν, σύμφωνα με τους Ελλαδίτες συναδέλφους «έπαιξε ρόλο στη φάση της μετακίνησης του ομίλου Intellexa από την Κύπρο στην Ελλάδα και παίζει ρόλο ακόμα και σήμερα στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων των εταιρειών του Ντίλιαν». Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και σε ιδιωτική υπάλληλο, η οποία εργαζόταν με Ντίλιαν και Άβνι, ενώ βρέθηκε να είναι αξιωματούχος στην εταιρεία APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E. Η εν λόγω εταιρεία αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην Ελλάδα, με αφορμή έρευνα που έγινε για τις υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη. 

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν αρκετά ρεπορτάζ με αντικείμενο τα όσα ανέδειξε ο «Φ» για τον ρόλο της κυπριακής εταιρείας Poltrex και τη διασύνδεσή της με το λογισμικό Predator. Όπως είναι γνωστό, με στοιχεία αποδεικνύεται ότι η  Poltrex συνδέει Predator, βαν παρακολουθήσεων, Άβνι και Ντίλαν. Είναι σχετικό και το σχεδιάγραμμα που παρουσιάζουμε στην κύρια φωτογραφία του δημοσιεύματός μας.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι στην Ελλάδα προσεγγίζουν εντελώς διαφορετικά την υπόθεση απ΄ ό,τι στην Κύπρο, είναι τα δημοσιεύματα της «Ναυτεμπορικής» (Συγκλονίζει και την Κύπρο το Predatorgate), της «Δημοκρατίας» (Στην Κύπρο ο μίτος των υποκλοπών από την ΕΥΠ) και της «Αυγής» (Δημοσίευμα «βόμβα» – Το Predator, η Κύπρος και ο άνθρωπος κλειδί για τις παρακολουθήσεις).

Η κυπριακή Κυβέρνηση, συνεχίζει να ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει τίποτα για διερεύνηση. Θεωρούν ότι μόνο αν προκύψουν στοιχεία για αξιόποινες ενέργειες, υπάρχει λόγος για έρευνα. «Θα επαναλάβω ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Κύπρου στη συγκεκριμένη περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος  μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος. 

«Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, ο Διοικητής της ΚΥΠ ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς όσον αφορά τις δράσεις της υπηρεσίας πληροφοριών οι οποίες επικεντρώνονται αποκλειστικά σε θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», είπε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που συνεχώς αναβαθμίζεται. Η τελευταία αυτή αναβάθμιση ήταν το 2020, είπε, σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επομένως, οτιδήποτε εμπίπτει εντός του νομικού πλαισίου αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης, εφόσον είναι εντός της συγκεκριμένης νομοθεσίας»

⦁    Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε Διάσκεψη των Προέδρων της ελληνικής Βουλής, από την οποία θα ξεκαθάριζε το χρονικό πλαίσιο σε σχέση με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές και τη σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

ΑΠΟΨΗ

Το λιγότερο…

Κανείς δεν μίλησε για τεκμηριωμένη παρανομία της Κύπρου σε σχέση με το Predator. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως Πολιτεία και Κυβέρνηση δεν έχουν ρόλο να διαδραματίσουν. Το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, δέχθηκε -ανεπιτυχώς- επίθεση από το προηγμένο αυτό λογισμικό, ενώ αποδεδειγμένα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης παρακολουθείτο μέσω Predator για 10 εβδομάδες. Κι όταν αναζητήσαμε τη διαδρομή του Predator καταλήξαμε (με τεκμήρια) σε άμεση διασύνδεση της Κύπρου. Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει ήταν να δοθούν οδηγίες για διερεύνηση του ενδεχομένου να διαπράχθηκε κάποια αξιόποινη ενέργεια στην Κύπρο σχετικά με την υπόθεση. Φαίνεται, όμως, πως δεν είναι όλοι θιασώτες της διαφάνειας… 

Φιλελεύθερος

Από το Blogger.