Ιράν: Στους οκτώ οι νεκροί μετά την πυρκαγιά στη φυλακή Εβίν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Ιράν: Στους οκτώ οι νεκροί μετά την πυρκαγιά στη φυλακή Εβίν

 

Iran: Stous okto oi nekroi meta tin pyrkagia sti fylaki Evin

Τουλάχιστον οκτώ είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μετά την πυρκαγιά στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, με τις αρχές να υποστηρίζουν πως οι κρατούμενοι, οι οποίοι στο σύνολό τους είχαν καταδικαστεί για κλοπή, υπέκυψαν στα τραύματά τους την Κυριακή μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο των φυλακών.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στη φυλακή, όπου εκατοντάδες κρατούνται και ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει επανειλημμένες κακοποιήσεις κρατουμένων, παραμένουν ακόμη ελάχιστες. Το δικαστικό πρακτορείο Mizan έκανε λόγο για «μάχη μεταξύ κρατουμένων και φωτιάς», αν και δεν προσέφερε κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. 

Την ίδια ώρα, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά έχει διπλασιαστεί και δήλωσε ότι έξι κρατούμενοι παραμένουν στο νοσοκομείο. Ακτιβιστές εκτός Ιράν επισημαίνουν ότι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τους ισχυρισμούς της ιρανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι και οι πρόσφατες περιγραφές τους για τις πανεθνικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν την δολοφονία της Μαχσά Αμινί διαφέρουν δραστικά με την πραγματικότητα στο πεδίο.

Κατά το δημοσίευμα του AP, οι φλόγες και ο πυκνός καπνός που υψωνόταν από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης ήταν ευρέως ορατά το βράδυ του Σαββάτου, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις στην περιοχή της φυλακής. Η πυρκαγιά έσβησε μετά από αρκετές ώρες και σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, κανένας κρατούμενος δεν διέφυγε. Οι αρχές προσπάθησαν να αποστασιοποιήσουν τα γεγονότα στη φυλακή από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, ενώ τα κρατικά μέσα προσέφεραν αντικρουόμενες αναφορές για τα βίαια επεισόδια.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φυλακή είναι γνωστή εδώ και καιρό για την κράτηση πολιτικών κρατουμένων καθώς και εκείνων που έχουν δεσμούς με τη Δύση, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ιράν ως «διαπραγματευτικά χαρτιά» σε διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν,  δήλωσε σε ταξίδι του Σαββατοκύριακου στο Όρεγκον, ότι η ιρανική «κυβέρνηση είναι τόσο καταπιεστική» και ότι ο ίδιος έχει «τεράστιο σεβασμό για τους ανθρώπους που διαδηλώνουν στους δρόμους» προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του Ιράν, ο οποίος τον κατηγόρησε πως υποκινεί «το χάος, τον τρόμο και την καταστροφή», ενώ ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης υποστήριξε πως η Δύση έχει υποκινήσει ταραχές σε αρκετά σχολεία, καταγγέλλοντας «πολιτισμική εισβολή» στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Από το Blogger.