Bloomberg: Η γαλλική πυρηνική αναγέννηση αντιμετωπίζει προβλήματα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Bloomberg: Η γαλλική πυρηνική αναγέννηση αντιμετωπίζει προβλήματα

 

Bloomberg: I galliki pyriniki anagennisi antimetopizei

Προβλήματα στην πυρηνική βιομηχανία των 56 ατομικών σταθμών της Γαλλίας

Η προβληματική πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας υποτίθεται ότι βρίσκεται σε φάση αναγέννησης, αλλά η ανακάλυψη νέων ελαττωμάτων σε ορισμένους αντιδραστήρες αυτή την εβδομάδα τροφοδοτεί τους φόβους ότι η επόμενη χρονιά θα μπορούσε να είναι εξίσου δύσκολη με την προηγούμενη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο στόλος των 56 ατομικών σταθμών της Electricite de France αποτελεί εδώ και καιρό τη ραχοκοκαλιά του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, αλλά το 2022 ήταν περισσότερο μια μυλόπετρα. Καθώς οι αντιδραστήρες έκλεισαν για να επιδιορθωθούν ραγισμένοι σωλήνες, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1988, καθιστώντας την περιοχή περισσότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, ακριβώς καθώς η Ρωσία συμπίεζε τις εξαγωγές φυσικού αερίου. 

Η ήπειρος εξακολουθεί να παλεύει με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία για την ενεργειακή ασφάλεια. Όλοι, από τους εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τους πολιτικούς ηγέτες, ήλπιζαν ότι η Γαλλία θα μπορούσε τελικά να μεταβεί από εμπόδιο σε βοήθεια φέτος, αλλά αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό, καθώς η πυρηνική εποπτική αρχή της χώρας ζητά από την EDF να αναθεωρήσει το πρόγραμμα συντήρησης υπό το πρίσμα των νέων ελαττωμάτων.

“Εάν η EDF δεν είναι σε θέση να έχει μια ισχυρή επιστροφή το 2023 με μια μεγάλη αύξηση της παραγωγής σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά επίπεδα του 2022, ο φόβος είναι ότι το 2022 μπορεί να καταλήξει να είναι η νέα κανονικότητα για τη γαλλική πυρηνική παραγωγή”, δήλωσε ο Φαμπιάν Ρόνινγκεν, ανώτερος αναλυτής για την έρευνα στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη νορβηγική εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.    

Καθώς οι traders “χώνευαν” τα νέα της εβδομάδας, η γαλλική ενέργεια για παράδοση το 2024 αυξήθηκε σχεδόν κατά 1/3 σε περίπου 220 ευρώ (235 δολάρια) ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Μετά την ανακάλυψη της λεγόμενης ρηγμάτωσης λόγω διάβρωσης υπό πίεση σε έναν αντιδραστήρα στα τέλη του 2021, η EDF ξεκίνησε ευρεία έρευνα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι 16 νεότερες μονάδες της εταιρείας ήταν επιρρεπείς στο φαινόμενο κυρίως λόγω του σχεδιασμού των σωλήνων που αποσκοπούν στην ψύξη του αντιδραστήρα σε περίπτωση ατυχήματος. Οι ρωγμές μπορεί επίσης να προκλήθηκαν από συγκολλήσεις και άλλα ελαττώματα.

Η πυρηνική παραγωγή της εταιρείας μειώθηκε κατά 23% το 2022, καθώς σταμάτησε περίπου 12 από τους 56 αντιδραστήρες της για να αντικαταστήσει τους ραγισμένους σωλήνες. Η Γαλλία από σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας προς τους γείτονές της μετατράπηκε σε καθαρό εισαγωγέα για πρώτη φορά από το 1980.

Η πυρηνική παραγωγή της EDF έφτασε σε χαμηλό σημείο τον Αύγουστο και άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει. Το κρίσιμο είναι ότι ένα κύμα επανεκκινήσεων των εργοστασίων τον Δεκέμβριο βοήθησε τη Γαλλία να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος που φοβόταν και για τις οποίες προετοιμαζόταν κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού ψύχους. 

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώθηκε για λίγο κοντά στα 46 γιγαβάτ στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά από τότε μειώθηκε κατά σχεδόν 30%, καθώς περισσότερα εργοστάσια τέθηκαν εκτός λειτουργίας για ελέγχους ασφαλείας και συντήρηση, συν τον αντίκτυπο των απεργιών των εργαζομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου RTE. Οι επισκευές συνεχίζονται σε αρκετές μονάδες και περισσότερες αντικαταστάσεις σωλήνων έχουν προγραμματιστεί αργότερα φέτος σε μια χούφτα μονάδες. Ο υπόλοιπος στόλος αναμένεται να ελεγχθεί σταδιακά μέχρι το 2025. 

Περισσότερα προβλήματα

Αυτές οι διακοπές συντήρησης έχουν αποκαλύψει περισσότερα προβλήματα. Την Τρίτη, η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ζήτησε από την EDF να αναθεωρήσει το πρόγραμμα ελέγχων των αντιδραστήρων της μετά την ανακάλυψη από την εταιρεία κοινής ωφέλειας μιας “σημαντικής” ρωγμής διάβρωσης στο εργοστάσιο Penly-1. Το ελάττωμα βρίσκεται κοντά σε μια συγκόλληση που είχε επιδιορθωθεί δύο φορές κατά την κατασκευή της εγκατάστασης, η οποία τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο εποπτικός φορέας δήλωσε επίσης ότι η EDF θα πρέπει να επεκτείνει τις περιοχές όπου αναζητά ενδείξεις της λεγόμενης θερμικής κόπωσης – ένα διαφορετικό είδος ελαττώματος – μετά την ανεύρεση τέτοιων ελαττωμάτων σε σωλήνες στους αντιδραστήρες Penly-2 και Cattenom-3. 

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία και ο πυρηνικός παρατηρητής δεν έχουν μπορέσει να δώσουν σαφή απάντηση σχετικά με το πώς η ανακάλυψη αυτών των ελαττωμάτων θα επηρεάσει την ανάκαμψη της πυρηνικής παραγωγής. 

“Αυτό δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον προγραμματισμό των στάσεων, αλλά θα έχει συνέπειες στη διάρκεια των στάσεων”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζουλιέν Κολέ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρχής πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας. 

Οι σωλήνες που έχουν πληγεί από τη θερμική κόπωση έχουν πλέον αντικατασταθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος επισκευών που αντιμετωπίζει το ζήτημα της διάβρωσης λόγω τάσεων, σύμφωνα με την εποπτική αρχή. Η EDF δήλωσε ότι θα προτείνει επικαιροποίηση της στρατηγικής της για τον έλεγχο των αντιδραστήρων τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για ένα ζοφερό ξεκίνημα του έτους που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον στόχο της EDF να αυξήσει την ατομική της παραγωγή κατά 7,5% έως 18% το 2023. 

“Η εμπιστοσύνη της αγοράς στα επίπεδα διαθεσιμότητας των πυρηνικών δεν ήταν πολύ υψηλή, καθώς η EDF δεν έχει τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της”, δήλωσε ο Zαν-Πολ Χάρεμαν, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας EnAppSys. “Αυτό σίγουρα δεν βοηθάει σε συνδυασμό με τη χαμηλή χιονοκάλυψη στις Άλπεις που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα αυτό το καλοκαίρι, αν είναι ξηρό”.

Τα πυρηνικά προβλήματα της EDF επιδεινώνονται από τις δυσκολίες με τη γαλλική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βυθίστηκε κατά 22% σε 32,4 τεραβατώρες πέρυσι λόγω παρατεταμένης ξηρασίας. Οι βροχοπτώσεις έχουν μόλις και μετά βίας ανακάμψει μέχρι στιγμής φέτος. Συν τοις άλλοις, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας περιορίζεται τακτικά από απεργούς εργαζόμενους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για ένα κυβερνητικό σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το 2023, για δεύτερη χρονιά, οι γειτονικές χώρες δεν θα μπορούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γαλλία. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν περισσότερα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες στη συμπίεση του φυσικού αερίου που έχει επιβάλει η Ρωσία στην Ευρώπη σε αντίποινα για τη στρατιωτική της υποστήριξη στην Ουκρανία. 

Αυτό καθιστά λιγότερο πιθανό ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να ξεπεράσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και όλες τις θυσίες που έχει επιφέρει όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης και τις υψηλές τιμές. 

“Περάσαμε τον χειμώνα αλώβητοι, επειδή ήταν ένας μέσος χειμώνας με κάποιες ψυχρές περιόδους, κυρίως επειδή είχαμε μια μαζική καταστροφή της ζήτησης”, δήλωσε ο Εμερίκ ντε Βίγκαν, αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις αγορές ενέργειας στον σύμβουλο Kpler. “Ο επόμενος χειμώνας μπορεί να απαιτήσει το ίδιο επίπεδο επαγρύπνησης”.

capital.gr

Από το Blogger.