Συνολικά, ο δείκτης διαπίστωσε ότι ο κόσμος είναι λίγο λιγότερο ασφαλής από πέρυσι, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 — η οποία παραμένει αμετάβλητη από τα αποτελέσματα της έρευνας του 2022.

Ο κόσμος μας είναι λίγο λιγότερο ασφαλής από ό,τι ήταν πέρυσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δείκτη 2023 Global Peace Index και την λίστα με τις πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο.

Η μελέτη του Institute for Economics and Peace 2023 αφορά τις τάσεις σχετικά με την ειρήνη, την οικονομική της αξία, και πώς αναπτύσσονται οι ειρηνικές κοινωνίες. Η έρευνα καλύπτει 163 χώρες που αποτελούν το 99,7%. του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιώντας 23 ποιοτικές και ποσοτικούς δείκτες. Μετράει το επίπεδο «αρνητικής ειρήνης» μιας χώρας χρησιμοποιώντας τρία κριτήρια:

  • Συνεχιζόμενες εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις
  • Κοινωνική ασφάλεια και προστασία
  • Στρατιωτικοποίηση

Τα φετινά αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι το μέσο επίπεδο της παγκόσμιας ειρήνης επιδεινώθηκε κατά 0,42%, καταγράφοντας την δέκατη τρίτη επιδείνωση στην τελευταία δεκαπέντε χρόνια, με την κατάσταση σε 84 χώρες να βελτιώνται και σε 79 να επιδεινώνεται το 2022.

Η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, θέση που κατέχει από το 2008. Ακολουθούν η Δανία, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστρία.

Στον αντίποδα, το Αφγανιστάν είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα τον κόσμο για όγδοη συνεχή χρονιά. Ακολουθούν η Υεμένη, η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Όλες αυτές οι χώρες και στις δύο ομάδες, εκτός της Ιρλανδίας, βρίσκονταν πάντα ανάμεσα στα δέκα πιο ειρηνικά ή στα δέκα λιγότερο ειρηνικά κράτη, γεγονός που αναδεικνύει τη σταθερότητα της ειρήνης και στα δύο άκρα του δείκτη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε σημαντικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο στην ειρήνη, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να έχουν την μεγαλύτερη και την πέμπτη μεγαλύτερη επιδείνωση της ειρήνης, αντίστοιχα. Η Αϊτή, το Μάλι και το Ισραήλ ήταν οι άλλες χώρες με τη μεγαλύτερη επιδείνωση.

Αντίθετα, Η μεγαλύτερη βελτίωση στην ειρήνη σημειώθηκε στη Λιβύη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ακολούθησαν το Μπουρούντι, το Ομάν, η Ακτή Ελεφαντοστού και το Αφγανιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται επίσης στην κορυφή των χωρών με τον μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο λόγω της βίας. Το οικονομικό κόστος της βίας αντιστοιχεί στο 63,1% του ουκρανικού ΑΕΠ. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες πέντε χώρες στις οποίες το οικονομικό κόστος των ταραχών ξεπερνάει το 30% του ΑΕΠ τους. Πρόκειται για τις εξής χώρες: Αφγανιστάν, Σουδάν, Βόρεια Κορέα, Σομαλία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η Ευρώπη είναι η πιο ειρηνική περιοχή στον κόσμο, καθώς οι επτά από τις δέκα πιο ειρηνικές χώρες βρίσκονται στην Γηραιά ήπειρο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 60η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας υποχωρήσει κατά έξι θέσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στην 30η θέση, μία θέση κάτω από το Μαυροβούνιο και μία θέση πάνω από τη Βοσνία και την Κύπρο.

Οι 10 πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο

1. Ισλανδία
2. Δανία
3. Ιρλανδία
4. Νέα Ζηλανδία
5. Αυστρία
6. Σιγκαπούρη
7. Πορτογαλία
8. Σλοβενία
9. Ιαπωνία
10. Ελβετία

Αναλυτικά η παγκόσμια κατάταξη