Πανελλήνιες 2023: Τα SOS για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Πανελλήνιες 2023: Τα SOS για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

Panellinies 2023: Ta SOS gia ti sosti symplirosi tou michanografikou deltiou

 Το τελευταίο και σημαντικότερο βήμα θα κληθούν να κάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας οι οποίοι ήδη έχουν λάβει τις βαθμολογίες τους και έχουν υπολογίσει τα μόρια τους. Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις προθεσμίες για την κατάθεση του μηχανογραφικού μαζί με τις σχετικές οδηγίες.

Ο βασικός κανόνας φυσικά είναι να ολοκληρώσετε την κατάθεση μέσα στην προθεσμία διότι παράταση δεν δίνεται.


  • Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους. Στο μεταξύ όμως πρέπει να ξεκινήσετε την επεξεργασία ώστε να είσαστε έτοιμοι όταν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για το μηχανογραφικό και δείτε ποια τμήματα σας αφήνει να επιλέξετε. Καλό θα ήταν να τυπώσετε το μηχανογραφικό και να κοιτάζετε τα τμήματα, που σας ενδιαφέρουν ψάχνοντας ταυτόχρονα στις ιστοσελίδες τους τις λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα τα μαθήματα, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις δυνατότητες απασχόλησης.


Όλα αυτά έχουν τεράστια σημασία γιατί τι νόημα έχει να εισαχθεί κάποιος σε τμήμα που κανένα από τα μαθήματα δεν του αρέσει; Το σίγουρο είναι ότι δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του και θα το εγκαταλείψει σιγά-σιγά απογοητευμένος έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο. Η συνηθισμένη φράση που ακούγεται από πολλούς «ας μπω στο πανεπιστήμιο και βλέπουμε», είναι λάθος και σχεδόν πάντα οδηγεί στην αποτυχία. Στο πρακτικό μέρος, οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση (ΕΔΩ) και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο(Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ). Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ). Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας, είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού
- Δηλώστε όλα τα τμήματα από το πεδίο που έχει πρόσβαση σε αυτά και όχι μόνο αυτά που νομίζετε ότι υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής, διότι οι βάσεις κάθε χρόνο έχουν διαφορετική πορεία είτε ανοδική είτε καθοδική

-Οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων δεν πρέπει να είναι οδηγός για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια κάτι τέτοιο.

-Η επιλογή σχολών πρέπει να γίνει με μοναδικό κριτήριο την πραγματική σας επιθυμία. Εάν ο υποψήφιος «μπει» στη σχολή που του αρέσει, θα μπορέσει να πάρει και το πτυχίο. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί μπαίνουν στα πανεπιστήμια αλλά δεν ….βγαίνουν όλοι.

- Ελέγξτε τον τόπο της σχολής. Οι σπουδές μακριά από το σπίτι για κάποιες οικογένειες έχουν δυσβάστακτο οικονομικό κόστος. Δεν είναι κρίμα να εγκαταλείψετε το πανεπιστήμιο για αυτό το λόγο;

-Μελετήστε το νόμο για τις μετεγγραφές ώστε να ξέρετε αν έχετε τις προϋποθέσεις αλλάξετε σχολή.

-Δείτε και τις αντιστοιχίες των σχολών διότι στο μηχανογραφικό υπάρχουν και 93 τμήματα χωρίς αντιστοιχίες και άρα δεν μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή .

-Δείτε τα μεταπτυχιακά των σχολών που σας ενδιαφέρουν. Υπάρχουν στις σελίδες των τμημάτων

-Η φήμη της σχολής. Και αυτός είναι σημαντικός παράγοντας της επιλογής σας. Η αξιολόγηση των σχολών υπάρχει καθώς και οι έρευνες με τα ποσοστά αποκατάστασης των αποφοίτων.

-Υπάρχουν τμήματα στα ΑΕΙ, που από την ονομασία τους δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα. Μην τα προσπεράσετε γιατί σας φαίνονται άγνωστα. Ψάξτε το περιεχόμενο σπουδών και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που σας δίνουν. Στο μηχανογραφικό υπάρχουν συνολικά 420 τμήματα σίγουρα δεν τα γνωρίζετε όλα.

Από το Blogger.