Τα ακίνητα που βγάζει στο σφυρί η εφορία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Τα ακίνητα που βγάζει στο σφυρί η εφορία

Ta akinita pou vgazei sto sfyri i eforia

 Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, τη συγκεκριμένη ημέρα θα βγουν στο σφυρί οικόπεδο στη Θεσσαλονίκη με εργοστάσιο, καθώς και κατοικία στην περιοχή Νέοι Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού. Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν 24 πλειστηριασμοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά το προσεχές διάστημα καθώς οι ελεγκτικές αρχές έχουν ενεργοποιήσει από τις αρχές του έτους το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.

Η λίστα με τους πλειστηριασμούς

- Κατοικία αποτελούμενη από υπόγειο 223 τ.μ. και ισόγειο διαμέρισμα 203 τ.μ. στην περιοχή Νέοι Επιβάτες - Δήμος Θερμαϊκού. Τιμή πρώτης προσφοράς 636.000 ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο 511 τ.μ.

- Οικόπεδο άρτιο με οικοδομή το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης στη Ν. Ιωνία, με τιμή πρώτης προσφοράς 2.65 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2022.

- Οικόπεδο 209 τ.μ. άρτιο με οικοδομή στην Καλογρέζα. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 380.000 ευρώ, με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.

- Ακίνητο 221 τ.μ. στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στο ποσό των 301.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.

- Επιχειρηματικό γήπεδο με κτιριακό συγκρότημα 4.552 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 471.000 ευρώ και ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου.

- Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, γήπεδο άρτιο αλλά και ένα δεύτερο μη άρτιο βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Το άρτιο έχει έκταση 35.430 τ.μ., ενώ το δεύτερο 5.000 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 1,131 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στο ποσό των 113 δισ. ευρώ. Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 7,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. ευρώ αφορούν απλήρωτους φόρους. Συνολικά, χρέη στην εφορία έχουν 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ενώ σε 1.378.297 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας, τα εξής μέτρα:

α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

β) κατάσχεση ακινήτων.

Ωστόσο, πριν από τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

Σημειώνεται ότι από την ημέρα επίδοσης στον οφειλέτη αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, αυτός στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου.

Εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Πάντως, με την ένταξη του οφειλέτη σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών μπορεί να επιτευχθεί ακύρωση του πλειστηριασμού.

Σημειώνεται ότι δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ.


capital

Από το Blogger.